Konyhabútor tervezés 4+1 legfontosabb szempontja

Szeretnél a pároddal, családoddal úgy együtt lenni a konyhában, hogy ez öröm legyen? Szeretnéd a főzést élvezetesebbé és kényelmesebbé tenni? A konyhabútor tervezés lehetővé teszi, hogy akár fele annyi munkád legyen a konyhában, sokkal szívesebben tartózkodj kint és egy igazi örömteli, közösségi élménnyé váljon a főzés, sütés! Lássuk, mire kell figyelned egy alapos konyhabútor tervezés során!

Konyhabútor tervezés 4+1 legfontosabb szempontja

A konyhabútor tervezés 4+1 legfontosabb szempontja:

  1. Az elrendezés megtervezése
  2. Tárolóhelyek megtervezése 
  3. Fénytervezés
    • szórt fény
    • irányított fény
  4. Munkapult tervezés
    • magasság
    • elosztás

+1 Dizájn, színek

Konyhabútor tervezés tippek – milyen egy JÓ konyha?

Konyhabútor tervezés 1./5: az elrendezés megtervezése

A konyhabútor tervezés első és talán legfontosabb szabálya, hogy essen kézre minden! Legyen könnyen elérhető mindaz, amit főzés közben használsz, ne kelljen messzire nyúlni, sétálni a tűzhely, a hűtő és az előkészítő hely között. Ez időveszteség és baromi fárasztó, ráadásul sokkal több munkával jár a darabolás és az elpakolás, mosogatás is.

A főzés, előkészítés, tárolás helyeinek megtervezésekor tehát ezekre figyelj:

  • távolság 
  • elérhetőség

Szánj kellő időt a konyhabútor tervezésre, hiszen egy több százezer, akár millió forintos, évtizedre szóló befeketesről van szó! 

Légy alapos, körültekintő, gondold végig többször, hogy mire van szükséged, kérj szakmai tanácsot a konyhás cégtől és kérj 3D-s tervet a konyhabútor gyártótól, eladótól.

Ha egyedi konyhabútorban gondolkodsz, küldd el nekünk a terved skiccét, vázlatát és mi ingyen, kötelezettségektől mentesen megtervezzük a konyhád!

Konyhabútor tervezés 2./5: : tárolóhelyek megtervezése 

A tárolóhelyek megtervezésénél a legfontosabb szempont a meglévő hely maximális kihasználása, lehetőleg holtterek nélkül. Ha egyedi konyhabútort választasz, akkor ezt minden további nélkül meg tudod valósítani. Elemes, összerakós konyhánál már nehezebb a dolgod, mert ilyen esetben szinte mindig lesznek holt terek. Jó ötletekkel ezeket a helyeket is ki tudod használni valamennyire, de az eredmény sose lesz annyira praktikus és kényelmes, mint a konyhád adottságaira tervezett egyedi, prémium konyhabútor.

Mivel tárolóhelyből sosem elég, ezért minél többet tervezz! Ma már rengeteg praktikus megoldás létezik, amivel plusz tereket nyersz és ki tudod használni a sarkokat, eldugott helyeket is, vagy az eszközeidhez tudod igazítani a polcot, fiókot vagy beépített rekeszt.

A legjobb, ha végigmész a jelenlegi konyha felszereléseden és felírod, minek nincs helye, mit kényelmetlen elérni, minek szeretnél külön tárolóhelyet és melyik az a szekrény, ahol nincs kihasználva a tér és a dolgok össze-vissza hevernek benne. 

A konyhabútor tervezésnél az alábbi tárolóhelyekkel számolhatsz:

  • nyitott polc sűrűn használt eszközöknek
  • fiók kis és nagy méretben, mélyebb és sekélyebb kialakítással
  • rejtett fiók, nagy fiók fölé beépített fiók hosszúkás tárgyaknak
  • zárt polc üveges ajtóval vagy teli ajtóval
  • szemetes tároló (egyterű vagy osztott)
  • nagy edényes/lábasos fiók, polc
  • osztott tároló az apróságoknak, evőeszközöknek, fűszereknek
  • kihúzható sarokvasalat – hihetetlenül kényelmessé és elérhetővé teszi a sarokszekrényben tárolt eszközöket
  • kivehető rácsos tároló a fedőknek
  • a konyhai gépekről se feledkezz meg!

Konyhabútor tervezés pro tipp: terjeszkedj felfelé, akár a plafonig! Ha nem vagy elég magas, egy sámlival könnyen elérheted a magasan tárolt eszközöket is.

szemetes tervezéséről se feledkezz meg! Gondold át, hogy hova szeretnéd tenni, mennyi hulladék termelődik, tehát mekkora szemetesre van szükséged. Ha nem akarsz naponta kukát üríteni, akkor mérd fel, hogy mennyi szemét termelődik pl. 1 hét alatt. Ha megvan a méret, azt is ki kell találni, hova fog kényelmesen elférni.

És természetesen arra is gondolj, hogy hány darab kuka kell majd! Ha külön gyűjtöd a lebomló, újrahasznosítható és vegyes hulladékot, máris 3 kukával kell számolnod. Ezeknek is kell  hely, de nem muszáj egymás mellé tenned őket, A szelektív, “kevésbé illatozó” hulladékot nem kell feltétlenül elzárnod, így a szekrényben nyersz helyet. Egy kihasználatlan sarok például jó hely a szelektív kukának.

A szemetet beépített vagy kosárként kihúzható tárolóban is gyűjtheted.

Konyhabútor tervezés 3./5: fénytervezés

Először is mérlegeld, hogy mennyi természetes fény érkezik a konyhába! Minél kevesebb, annál több világos színt tervezz a konyhádba.

A világos frontok, járólap, csempe világosabbá teszik a lakást, akár 2-szer annyi természetes fényt hozhatsz be ezzel a trükkel a konyhába. 

Gondolj a falfestésre is! A hófehérre festett falak növelik a teret, világosabbá teszik a konyhád és a tisztaság érzését keltik. Ez kisebb konyha esetén kifejezetten jó ötlet, mert jóval nagyobbnak hat tőle a tér.

És mi a helyzet a lámpákkal? Lássuk!

Amire szükséged van:

  1. Általános szórt fény
  2. Irányított, helyi fény – például a munkapult felett

Előbbit a világos frontokkal máris megsokszoroztad, ezért egy jól világító csillárral az egész konyhád szép, világos lesz.

A munkapult fölött azonban szükséged lesz irányított, erősebb fényre, hogy jól lásd, mit csinálsz és ne vágd el a kezed. A legjobb a led csík vagy a spot lámpa

Konyhabútor tervezés 4./5: munkapult tervezés

Munkapult sem lehet soha elég nagy, hiszen itt nem csak előkészíted az ételeket, de rakodási és tárolási felületként is működik, hiszen biztosan lesz olyan eszköz, amit nem szeretnél elpakolni minden nap.

Fontos, hogy a pakolásra és az előkészítésre legyen külön felületed a munkapulton!

Munkapultot mindenképpen tervezz a következő helyekre:

  • Hűtő mellett – a pakolás miatt
  • Mosogató mellett
  • Tűzhely mellett
  • Előkészítésre

Ezek lehetnek külön-külön, de akár össze is vonhatod őket (például mosogató és a tűzhet között).

+1 Dizájn

A frontok és a munkapult színe, mintája, kialakítása és megvilágítása mind fontos szempont, ezért érdemes végigböngészni már megvalósult konyhákat és saját ízlésünk alapján választani. Arra is érdemes figyelni, hogy a konyha stílus igazodjon az otthonunkhoz! Ha inkább letisztult modern a lakás, akkor a konyha se rusztikus legyen.

És persze a dizájn, a színek és a praktikum ne üsse egymást. Egy szivarbarna front remekül tud mutatni egy legénylakásban, tágas, világos konyhában, de egy kisebb, természetes fényben szegény konyhába a világosabb színek illenek.

Érdemes élőben megnézni a bútorfrontok színeit, megtapintani is őket. Erre akár a Tomaj Bútor Manufaktúra műhelyében is lehetőség van előre egyeztetett időpontban. Kattints erre a linkre és keress minket telefonon, ha szeretnéd megnézni a konyhabútorokat a dunaharaszti bemutatótermünkben!

Reméljük, hogy hasznosak voltak a konyhabútor tervezés szempontjai és sikerül megvalósítani álomkonyhád!