Kék konyhák – Konyhai trendek kék színben

Egy kék konyha kialakításának számos előnye lehet:

Nyugtató és kellemes hangulat: A kék általában egy nyugtató és pihentető szín, így a kék konyha hozzájárulhat egy kellemes és relaxáló környezet kialakításához. Ez különösen hasznos lehet a konyhában, ahol főzés közben és étkezéskor a stressztől való megszabadulás és a kikapcsolódás fontos lehet.

Elegancia és stílus: A kék szín egyes árnyalatai nagyon elegáns és stílusos hatást kelthetnek. Az égszínkék vagy sötétebb királykék például nagyon vonzó és megnyerő lehet, amikor jól kombinálják más színekkel és anyagokkal.

Kreatív lehetőségek: A kék szín sokféle árnyalatban elérhető, így lehetőséget kínál a kreativitás kibontakoztatására. Kombinálható más színekkel, mint például a fehérrel, a szürkével vagy a fa színeivel, hogy egyedi és izgalmas megjelenést hozzunk létre.

Ragyogó kontraszt: A kék szín számos más színnel jól kontrasztál, például fehérrel vagy sárgával. Ezáltal a konyha kiemelkedhet és élénkebben mutatkozhat meg.

A kék színhatása:

A kék mindig is különleges szín volt. Réges-régen a kék volt a király színe – csak ő viselhetett ultramarinnal festett köpenyt. A szín ma már nem a gazdagok és szépek számára van fenntartva, sőt a történelem során a németek kedvenc színévé vált. Nem csoda, hogy a szín annyira népszerű, mivel számos pozitív tulajdonsággal társul. Többek között a kék a harmóniával, békével, hűséggel és kiegyensúlyozottsággal társul. Magyarul még a munka utáni óra is ennek a színnek köszönheti a nevét: Blue Hour.

A konyhában a kék a frissesség és a tisztaság érzését közvetíti. A túl sok kék azonban gyorsan hidegnek és távolinak tűnik – tehát jó tervezőre van szükség, ha a kék konyhai trendről van szó. 

A kék térhatása

A kék a színspektrum leghidegebb színe, ezért a kék színnel dominált helyiségek mindig hidegebbnek tűnnek, mint a ház többi része, még akkor is, ha azonos hőmérsékletűek. Ez a hatás elkerülhető, ha kék tónusokat használ vörös komponenssel. A meleg anyagok, például a fa vagy a bőr használata szintén ellensúlyozhatja a kék hűsítő hatását.

Ezek a színek jól passzolnak a kékhez

Akár vegyesen, akár elválasztva: a fehér a kék ideális partnere. Ez a színkombináció nem csak a tengerészruházatra és a tenger melletti nyaralásra emlékeztet, hanem azonnal frissességet és könnyedséget hoz a helyiségbe. Keverj egy kis kéket a fehér falfesték alá, és máris sokkal szellősebbnek tűnik a szín – akár egy enyhe tavaszi szellő. Külön-külön a kék azonnal ragyogóvá és még fehérebbé varázsolja a fehéret – ez a színkombináció ezért gyakran megtalálható a kerámián és a porcelánon.

A bézs színnel kombinálva a kék azonnal az utolsó tengerparti nyaralás és a skandináv nyaralók emlékeit idézi. A két szín együtt határozottan nyugtató hatású. A pirossal kombinálva viszont a kék előkelőnek tűnik, a sárgával pedig olyan vibrálást kelt, amely azonnal a nyár és a napsütés utáni vágyat idézi elő. A kék és a narancssárga kiegészítő szín merész kombinációja is könnyen lehetséges, és nagyon divatos. Válogatott kiegészítőkkel, mint például egy szék vagy ezekben az élénk színekben pompázó textíliák, különösebb erőfeszítés nélkül nagyszerű szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

Fontos, hogy a színek és stílusok kiválasztásakor a saját ízlésed és a konyha funkcionális szükségleteit is figyelembe vedd! A kék színű konyha tervezésekor választhatsz a tengerész kék, égszínkék, türkiz vagy más árnyalatok közül, attól függően, hogy milyen hangulatot és hatást szeretnél elérni a konyhai térben.