Energiatakarékossági tippek a konyhában

Használj energiahatékony készülékeket, például hűtőszekrényeket, mosogatógépeket és sütőket. Ezek az eszközök kevesebb energiát fogyasztanak, miközben ugyanolyan hatékonyan működnek.

Környezetbarát és takarékos élet – ez csak akkor lehetséges, ha betartasz néhány tippet a konyhában az áram- és vízfogyasztás csökkentése érdekében. Tekintettel arra, hogy a háztartás teljes energiaigényének nagy része egy mindennapi használatban lévő konyhában, elég nagy, itt is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az energia- és víztakarékosságra.

Ennek több szempontból is pozitív hatása van. Egyrészt az energiaárak évek óta folyamatosan emelkednek. Ha a fogyasztás változatlan marad, szinte minden évben megnövekedett saját energiaszükségletre fordított kiadásokkal kell számolni. Másrészt mindannyiunknak tisztában kell lennünk környezetünkkel szembeni kötelezettségeinkkel. Az energiát először elő kell állítani, mielőtt felhasználnánk. Az energia nagy részét továbbra is véges vagy a környezetet tartósan károsító és szennyező forrásokból nyerik, például szénből és földgázból. Az atomenergia azért is hosszú távú aggodalomra ad okot, mert nem lebomló, radioaktív nukleáris hulladékot termel, amely felbecsülhetetlen kockázatot jelent az egész bolygóra nézve!

Az alábbiakban hasznos javaslatokat és tippeket találhatsz az energiamegtakarításhoz a konyhában – egy olyan helyiségben, ahol minden nap időt töltesz, és amely óriási megtakarítási lehetőséget kínál az áram- és vízfogyasztás tekintetében.

1. Energiatakarékosság főzés közben
1.1. A jobb minőségű főzőlap jelenti a különbséget
1.2. Energiamegtakarítás a sütővel

2. Víztakarékosság a konyhában
2.1. Meleg víz biztosítása energiatakarékos módon
2.2. Energiatakarékossági tippek a mosogatógéphez
2.3. Takaríts meg energiát a mosó- és szárítógéppel

3. Energiatakarékosság elektronikus eszközökkel
3.1. Energiatakarékosság hűtőberendezésekkel
3.2. Energiatakarékos kis készülékek

4. A konyha szellőztetése, fűtése
4.1. Optimális szobahőmérséklet és tiszta levegő

1. Takaríts meg energiát főzés közben

1.1. A jobb minőségű főzőlap jelenti a különbséget

Attól függően, hogy melyik főzőlapot használod a konyhádban, nagyon nagy a megtakarítási lehetőség. Ha gyakran főzöl és szeretsz is főzni, akkor akár új tűzhely vásárlása is megérheti, hiszen a költségek a megtakarított áramnak köszönhetően néhány éven belül megtérülnek.

A leghatékonyabb főzési mód a hagyományos elektromos főzőlappal felszerelt tűzhely. Felmelegítésükhöz sok energiára van szükség, és ennek az energiának nagy része kárba vész. Az ilyen kályhákat lehetőség szerint mielőbb korszerűbb készülékekre kell cserélni.
Ebben az esetben a legtöbb fogyasztó számára az üvegkerámia főzőlapos tűzhely az első választás, amelyek ma már megfizethető áron kaphatóak, és sok energiát takarítanak meg a hagyományos főzőlapokhoz képest.
Ennek ellenére, ha újat vásárolsz, azonnal gondolj indukciós főzőlap vásárlására, mert ez használja fel a leghatékonyabban az összes főzőlap energiáját. A hő csak ott keletkezik mágneses tér segítségével, ahol szükség van rá – közvetlenül az edény alján.

Jó alternatíva, ahol használhatók, a gáz főzőlapok , amelyek palackos és földgázzal is működhetnek. A kilowattóránkénti költségek lényegesen alacsonyabbak, mint bármely főzőlap esetében, mivel a gáz primer energiáját közvetlenül hőtermelésre használják fel. Az áramtermelésben viszont a gáz- vagy széntüzelésű erőművekben a primer energia nagy része hulladékhőként pazarol el. A villamos energia hőenergiává való visszaalakítása sem túl hatékony.

Ezenkívül a teljes hőmérséklet néhány másodpercen belül elérhető gázfőzőlappal. Az energiaellátás ugyanolyan gyorsan újra megszakítható. Ez egy elektromos tűzhelynél más, mert itt rendszeresen sok maradékhő megy el.

1.2. Energiamegtakarítás a sütővel

A sütő hasonló a tűzhelyhez. Sok fogyasztó gondolkodik azon, vajon van-e különbség a légkeveréses vagy a felső és alsó hőfokon való sütés között. Ebben az esetben a válasz egyértelműen a konvekciós sütés. Ez sokkal jobban elosztja a hőt a sütőben. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több tepsi is használható, ami viszont energiát takarít meg.

Ezenkívül a legtöbb keringetett levegős sütőben a meleg levegő még kikapcsolása után is kering a sütő belsejében. Ez lehetővé teszi, hogy néhány perccel a sütési idő vége előtt kikapcsold a sütőt. Néhány kivételtől eltekintve nem szükséges állandó hőmérséklet a sikeres sütéshez. Csak a sütő ajtaját ne nyisd ki a tervezett idő lejárta előtt, nehogy a hő eltávozzon felhasználatlanul.

2. Víztakarékosság a konyhában

2.1. Melegvíz biztosítása energiatakarékos módon

Ha már eleve meleg vizet használsz a főzéshez, ez természetesen csökkenti a víz felforrásának idejét. Figyelni kell azonban a meleg víz biztosításának módjára. Az elektromos átfolyós vízmelegítő kevésbé ajánlott, hiszen annyi elektromos energiát fogyaszt, mint maga a főzőlap. A meleg vizet a legjobb, ha padlófűtési rendszerként működő gázbojler állítja elő. Ennek előnye, hogy a primer energiát közvetlenül hőtermelésre használják fel. Ez sokkal hatékonyabb, mint az elektromos áram előállítása, amely azután az elektromos ellenálláson keresztül hővé alakul. Egy másik lehetőség, nevezetesen a központi fűtési rendszerből származó meleg víz előnye, hogy nem kell külön előkészíteni, csak a konyhában való használatra.

2.2. Energaitakarékossági tippek a mosogatógéphez

A konyhában lévő, vizet használó elektromos készülékeknek, azaz a mosogatógépeknek és a mosógépeknek is meg kell felelniük a legújabb műszaki szabványoknak. A régi készülékek cseréje gyorsan megtérül. A mai szabványok még az ötéves készülékekhez képest is sokkal energia- és víztakarékosabbak.
Mindenesetre javasolt a 10 évnél régebbi eszközök cseréje. Mert az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenthetők az új modellekkel, köszönhetően a lényegesen alacsonyabb vízfogyasztásnak és ezen túlmenően az alacsonyabb energiafogyasztásnak, valamint a jobb tisztítóhatásnak.

Ha már a mosogatógépeknél tartunk: Ha már rendelkezel ilyen készülékkel, akkor bíznod kell benne. Ez közérthetően azt jelenti, hogy kerülni kell a kézi előöblítést , még akkor is, ha az edény erősen szennyezett. Mert a kézi mosogatás lényegesen több vizet használ, mint a mosogatógép. Ezenkívül a modern mosogatógépek még a makacs szennyeződéseket is megbízhatóan távolítják el megfelelő tisztítószerekkel, még gazdaságos mosogatási ciklusok mellett is. Az előöblítés ezért abszolút értékes víz és idő pazarlása. 

2.3. Takaríts meg energiát a mosó- és szárítógéppel

A mosógépekben a legnagyobb energiamennyiség a víz felmelegítéséhez szükséges. A modern mosószereknek köszönhetően többé nem szükséges a magas hőmérsékletre támaszkodni. Normálisan szennyezett ruhaneműhöz 30°C és 40°C közötti hőmérséklet elegendő, a babaruhák 60°C-on higiénikusan tiszták.
A modern mosógépek ma már automatikus mennyiségszabályzóval rendelkeznek, ahol a víz mennyisége a mosási adag mennyiségéhez igazodik. Új vásárlásakor ügyelj a ténylegesen szükséges töltési mennyiségre, mert egy félig üres nagy mosógép lényegesen több áramot fogyaszt kilogrammonként, mint egy kicsi, de teli mosógép. Ügyelj arra is, hogy a centrifugálási sebesség magas legyen, 1200-1400 fordulat percenként, az alacsonyabb fordulatszámok több energiát fogyasztanak.

szárítógéphez vonatkozik: a szárítókötél a legjobb természetes szárítási lehetőség! Ha ez nem lehetséges, a ruhaneműt jól kell előcentrifugálni, hogy a szárítógép energiafogyasztása alacsony legyen. A leghatékonyabbak a hőszivattyús szárítógépek, mivel az elszívott levegő hő egy részét hővisszanyeréssel használják fel a szárítási folyamatra.

3. Takaríts meg energiát elektronikus eszközökkel

3.1. Energiatakarékosság hűtőberendezésekkel

A régi hűtőszekrények a konyhában a legrosszabb energiafogyasztók közé tartoznak, és lehetőleg azonnal ki kell cserélni őket. A modern hűtőszekrények nemcsak lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak, de nem is kell olyan gyakran leolvasztani, mint a régebbi hűtőszekrényeket. Sokan még a No-Frost technológiával is rendelkeznek, amely teljesen kiküszöböli a leolvasztás szükségességét. Ugyanez vonatkozik a fagyasztókra is.

Ha a hűtőszekrény jegesedik, rendszeresen le kell olvasztani. Mivel a lefagyott készülékek lényegesen több energiát igényelnek. Az élelmiszerek hűtéséhez szükséges hőmérséklet eléréséhez – ami lényegesen kevesebb energiába kerül – egyébként sokszor elég alacsony szinten üzemeltetni egy modern hűtőszekrényt.
Ha kétségeid vannak, használj hőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzésére. Mellesleg, mivel a hűtőszekrényeknek és a fagyasztóknak hűteni kell, nem árt, ha nem fűtőtest vagy tűzhely mellé helyezed őket, ugyanis ezen hőforrások közelében lényegesen több energia szükséges a hűtéshez.

3.2. Energiatakarékos kis készülékek

Kisméretű készülékeket, például kenyérpirítót, vízforralót, vagy mikrohullámú sütőt is csak első osztályú energiacímkével, azaz a lehető legjobb energiahatékonysági osztályba sorolva vásárolj. Ez biztosítja, hogy a készülékek kevés energiát fogyasztanak működés közben.

Ügyelj arra, hogy mindig a célnak leginkább megfelelő eszközt használd. A kenyérpirító például lényegesen kevesebb energiát használ fel, mint a sütő, amikor zsemlét süt. Sok étel 600 vagy 800 watton a mikrohullámú sütőben nem csak kíméletesebben, de sokkal kevesebb energiafelhasználással is elkészíthető, mint a tűzhelyen lévő edényekben. A rövidebb főzési idő és az alacsonyabb energiaigény nagy energiamegtakarítást eredményez, amelyet érdemes felhasználni.

4. Szellőztesd ki és fűtsd be a konyhát

4.1. Optimális szobahőmérséklet és tiszta levegő

Mivel a konyha szinte magától felmelegszik főzéskor és sütéskor, általában alig van szükség további felfűtésre. Tehát kapcsold ki vagy állítsd alacsonyra a fűtést, hogy elkerüld az energiapazarlást. A 18-20 °C közötti szobahőmérséklet abszolút elegendő – és általában télen is könnyen elérhető a tűzhely és a sütő felfűtésével. Így kellemes hőmérsékleten étkezhetsz, ha a tágas étkezőkonyhádban helyet kapott az étkezőasztal is.

A főzés szagainak leghatékonyabb módja a páraelszívó használata . Ha lehetséges, ezt célszerű elszívott levegő üzemmódban használni, mert akkor működik a leghatékonyabban. Ha csak a recirkulációs üzemmód lehetséges, a levegőszűrőt rendszeresen cserélni kell, hogy a levegő továbbra is hatékonyan tisztítható legyen.

A tartósan nyitott ablakok főzés közben sok értékes energiát pazarolnak el. A főzésszagok eltüntetése és a friss levegő bejutása érdekében a konyhában ezért célszerű a főzés után teljesen nyitott ablakkal szellőztetni a helyiséget . Általában öt perc elegendő ahhoz, hogy a helyiségben lévő levegő teljes mennyiségét teljesen kicserélje. Ennek köszönhetően a szellőztetés energiafogyasztása mintegy felére csökkenhet. Ennek oka, az elhasznált levegő gyors cseréje friss külső levegővel, anélkül, hogy a belső falak és ablakok teljesen kihűlnének

Kérj ingyenes 3D-s tervet és ajánlatot egyedi konyhabútorra!

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Hozzájárulás
    Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

    Legutóbbi bejegyzések