A munkalap: A beépített konyha alábecsült szíve

A munkalap – a felszerelt konyha örökké alábecsült eleme

Mivel a konyhai munkalap a konyha elengedhetetlen része, ezért a konyha tervezése során ezt kellő elismerésben kell részesíteni. Mert messze a legsokoldalúbbak, ha a konyha egyes elemeiről van szó. Egyrészt gyakran használjuk, másrészt, ha minőségi anyagokból készül, akkor sokszor igazi figyelemfelkeltő lehet az újonnan felszerelt konyhában.

A konyha tervezésénél sokszor más dolgok is előtérbe kerülnek, mint például az új konyha színe, az előlapok anyagi jellege, vagy a konyhai mindennapokat leegyszerűsíteni hivatott elektromos készülékek. De nem szabad szem elől téveszteni a konyhai munkalapot, hiszen egyértelműen ezt használjuk a legtöbbet. Ez azt jelenti, hogy robusztusnak és tartósnak kell lennie. Természetesen minőségi anyagból is készülhet, hogy az új konyhába belépve mindenki figyelmét magára vonja.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy konyhai munkalapnak?

A konyhai munkafelületek a napi használat során nagy terhelésnek vannak kitéve, ezért ideális esetben a következő tulajdonságokkal kell rendelkezniük, hogy hosszú ideig működjenek:

  • kemény és lehetőleg porózus (hogy víz és egyéb folyadékok ne hatolhassanak be)
  • karcálló
  • vegyileg ellenálló
  • hőálló
  • könnyen kezelhető

Melyik konyhai munkalap felel meg ezeknek a követelményeknek?

Munkalapoknak széles választéka van. A konyhai munkalap minden lehetséges anyaga különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel sokaknál a kiválasztásnál a tulajdonságok mellett az esztétika is nagy szerepet játszik, a munkalap használhatóságánál sokszor hátrányokat is elfogadnak a tetszetősebb megjelenés érdekében. 

A konyhai munkalapok anyaga és színe

A munkalap színének és anyagának kiválasztása gyakran az aktuális tervezési trendek alapján történik. Például a közepes sűrűségű farost lapok (MDF lapok) nagyon népszerűek voltak az 1980-as években. Különösen könnyen kezelhetőnek hirdették, és a színek és megjelenések sokfélesége miatt ideális volt mindazok számára, akik egyedi tervezést keresnek a konyhában.

Manapság az MDF lapok és a laminált lapok az olcsó standard választás a konyhai munkalapokhoz. Ha valami szokatlant keresel, válaszd a természetes követ, betont vagy kerámiát. Az ilyen exkluzív anyagok egészen különleges hangulatot kölcsönöznek a konyhának, de ennek ára is van.

A beton vagy kerámia munkalapok különösen népszerűek a dizájner konyhákban. A további lehetőségek közé tartozik a kvarc anyagok (műkő), a szilárd felületű anyagok.

Az anyagok színe és hatása

Ha inkább a menő és minimalista megoldásokat részesíted előnyben, az acél vagy beton munkalap a legjobb választás. A fából készült konyhai munkalapok ezzel szemben szinte minden változatban kellemes közérzetet és melegebb színskálát hoznak. Ha szereted a színeset, mintásat vagy díszítettet, akkor érdemes laminált, tömör felületű anyagokat, vagy kerámiát választani.

A természetes kövek, mint például a márvány vagy a gránit, exkluzív megjelenésűek, és minden belső térben vonzzák a tekintetet, ugyanakkor finomabbak is, mint más anyagok.

Konyhai munkalapok gyakorlati tesztelés alatt

A felsorolt ​​anyagok mindegyike általában alkalmas konyhai munkalapként való használatra. Az alábbi áttekintés a speciális tulajdonságokról nyújt tájékoztatást, azok konkrét előnyeivel és hátrányaival.

Laminált vagy MDF: árban verhetetlen

Az MDF lapokat és a laminált munkalapokat már csak alacsony áruk miatt is széles körben használják. Hátrányuk a viszonylag alacsony ütés-, karc- és hőállóság. Ez azért hátrányos, mert a természetes anyagokkal ellentétben ezeknek a mesterséges anyagoknak a kopott felülete nem javítható. A tartósság tehát sok kívánnivalót hagy maga után. 

Beton: az új trendalapító

Egyre terjednek a betonból készült vagy beton megjelenésű munkalapok. A minimalizmus és az ipari formatervezés irányzata a konyhába is utat talál.

A beton kiválóan alkalmas munkalapokhoz, mert karcálló, hőálló és rendkívül tartós. Azonban nyitott pórusai vannak, ezért további tömítést igényel, hogy a felület megőrizze megjelenését és könnyen kezelhető maradjon.

Szilárd felületi anyagok: extravagáns színválaszték

A szilárd felületű anyagokból (például Corian) készült munkalapok kiváló színvisszaadást mutatnak, és akár átlátszóak is lehetnek. Ezért ideálisak, ha a ház gazdája vagy hölgye különleges tervezési ötletekkel rendelkezik. A mindennapi használat során is viszonylag könnyen gondozhatók. Nem igényelnek rendszeres impregnálást, mint a természetes kő vagy a fa.

A szilárd felületű anyagokból készült konyhai munkalapok azonban érzékenyek a karcolásokra, és csak rövid ideig hőállóak. Ezért a forró edényeket máshol kell elhelyezni.

Természetes kő vagy kvarc kompozit munkalapok

A konyhában található természetes kőből készült munkalap egyedi esztétikával rendelkezik. A természetes kövek sokfélesége miatt széles színvariáció és megjelenés is elérhető. A gyakorlati felhasználás szempontjából a tulajdonságok is változnak a kő típusától függően. A konyhában gyakran használnak gránitból, kvarcból és márványból készült munkalapokat .

Különösen a gránit és a kvarc nagyon rugalmas és ellenáll a magas hőmérsékletnek. A  márvány munkalap nem tud lépést tartani, mert érzékenyebb a savakra és hajlamosabb a kisebb karcolásokra.

A kvarc kompozit egy műkő, amely több komponensből készül, ezért sokféle színben, textúrával vagy akár csillámos hatással is szállítható. A kvarc kompozit munkalapoknak megvannak azok az előnyei, amelyek a természetes kövekből, például márványból vagy gránitból hiányoznak: Az anyag nem porózus (azaz nincsenek nyitott pórusai, amelyekbe folyadékok behatolhatnának), és nagyon jó karcállósággal rendelkezik. Egyszerűen nem tud lépést tartani a természetes kővel, ha hőállóságról van szó.

Ha természetes kőről van szó, meg kell jegyezni, hogy nagyon nehezek, és az alsó szekrények ennek megfelelően stabilak a súly megtartásához. 

Kerámia: exkluzív anyag a magas igényekhez

A kerámia konyhai munkalapok  drágák, de számos előnnyel is járnak: Karcállóak, hőállóak, könnyen tisztíthatók és zárt felületűek, amelyek nem szívják fel a folyadékot, ezért különösen higiénikusak. Szinte bármilyen színben elkészíthető.