Tetőtéri konyhák: Tippek és inspirációk a térkihasználáshoz

Egy tágas, négyzet alakú konyha sok természetes fényt biztosító egyenes falakkal önmagában álomszerű lenne – de nem minden otthonban vagy lakásban található meg ilyen tér. Azonban nem kell ezekre a térbeli feltételekre támaszkodnod ahhoz, hogy megvalósítsd álmaid konyháját!

Még mindig aggódsz amiatt, hogy a tetőtéri mennyezet alatti konyha túl bonyolult, túl kicsi és nem kínál elég helyet? Remek tippjeink és sok inspirációnk van ezekhez a konyhákhoz!

Sokan azonnal a tetőtéri konyhákat egy hangulatos menedékhellyel asszociálják, ahol a biztonság és a melegség határozza meg a hangulatot. Ennek oka elsősorban az emberek védelmének természetes igénye. Különösen biztonságban és védettnek érezzük magunkat a tetőtérrel rendelkező helyiségekben, gyakran jobban, mint egy magas belmagasságú lakásban.

Egy tetőtéri konyhát azonban nem olyan egyszerű kényelmesen és egyszerre funkcionálisan beállítani – sokan sokszor elérik a határaikat a konyha tervezésében.

Az, hogy egyre több lakástulajdonos igyekszik bővíteni tetőterét, és a nagyvárosi tetőtéri lakások ritkán maradnak hosszú ideig üresen, a hangulatos lakóterek különféle előnyeinek köszönhető. A lejtős tetőkben általában egy vagy több ablak van, így a helyiséget elárasztja a fény. Sok tetőtéri konyhában ezért szinte nem szükséges nappal mesterséges világítást kapcsolni az előkészítés és a főzés során.

Ezen kívül a ferde tetők dőlésszögükkel jó közérzetet és hangulatos légkört biztosítanak, amelyben a felszerelt konyha optimálisan kialakítható. Ezenkívül a tetőtérben található konyhában  kellemes akusztika van: a lejtős falak hangelnyelő hatásúak, így az edények csörömpölése kevésbé kellemetlen. A járólapos vagy laminált padlón lévő konyhai szőnyeg szintén javítja a helyiség akusztikáját.

Sajnos van egy árnyoldala is, amelyet figyelembe kell venni a padláskonyha tervezésénél. A lejtős tető miatt a szoba összességében kisebb, így gyakran kevesebb hely marad a tárolásra, mint egy hagyományos konyhában. A rendelkezésre álló helyet ezért optimálisan kell kihasználni, hogy a felszerelt konyhában minden edény, serpenyő és konyhai eszköz elférjen. Ezért érdemes szakemberrel közösen megtervezni a konyhát.