Energiatakarékosság a háztartásban

A környezetbarát konyha, más néven ökokonyha elnevezés egy olyan fogalmat takar, ami segít abban, hogy a háztartások is a fenntartható fejlődés elve szerint működjenek. Mivel a mai életben rendkívül fontos a helyes táplálkozás, a minőségi tápanyagok fogyasztása és az ételek elkészítésének minél kevesebb energiát igénylő folyamata, az is lényeges, hogy ez az otthonokban hogyan valósul meg. A környezetbarát konyha fogalma hamarosan kiegészülhet a távvezérelt konyha fogalmával. A 21. századi technikai fejlődés következtében ugyanis az egyes berendezések informatikai működtetése ma már nem álom, hanem valóság.

A konyha a lakások egyik legenergiaigényesebb területe, ezért fontos néhány szabályt betartani, hogy minél kevesebb gáz és villanyt felhasználására kerüljön sor. Ezért már a berendezésénél is fontos, hogy olyan gépek, eszközök kerüljenek bele, amelyek segítenek ennek a célnak a megvalósításában. Néhány javaslat a helyes és célszerű berendezéshez.

Lényeges szempont a tervezés, a család létszámához kell viszonyítani, hogy mekkora hűtőszekrényre, fagyasztószekrényre van szükség és a kiválasztásnál ügyelni kell arra, hogy a berendezés kis fogyasztású és jó minőségű termék legyen. Érdemes az árakat jól megnézni és összehasonlítani, mert sok pénzt lehet ezzel a módszerrel megtakarítani. A fő szempont az legyen, hogy a minél kevesebb üzemeltetési költségű készülék kerüljön a konyhába az energiafogyasztás alapján. A készülékek burkolatán egy embléma jelzi az energiafelhasználás mértékét. A legjobb minősítésű berendezések energiafogyasztás szempontjából az A++. vagy A+, és A , jelűek, léteznek még egyedi ökocímkék is, amelyek a gyártó országban minősítik a terméket.

Villanytűzhelyek: Mivel nincs nyílt láng, ezért a tűzveszély kisebb, mint más készülékeknél. Kezelésük egyszerű, beállítható a sütés-főzés ideje, így szabályozni lehet az energiafelhasználást. A főzést mindig nagyobb fokozaton kell kezdeni, majd csökkenteni, mert a kezdeti nagy energiafelvétel után már alacsonyabb fokon is megfő az étel, kisebb energiafelhasználás mellett. Külső térbe elszívó nem szükséges, de belső szagmentesítő elszívó javítja a levegőminőséget.

Mikrohullámú sütök: A felhasznált energiamennyiség és a tisztaság szempontjából nagyon hasznosak, de az egészségre gyakorolt hatásuk miatt folyamatos használatuk, illetve közeltartózkodás nem javasolt, mert az elektroszmogot növelik. Ételek gyors felmelegítésére, kiolvasztására nagyon hasznosak.

Hűtőszekrények: Használatuk rendkívül fontos, hiszen a különböző klimatikus viszonyok mellett az ételeket szükséges megfelelő fokon tárolni, ezért lényeges itt is, hogy figyeljük az energiaosztályokat. A nanotechnológiás készülékek antibakteriális öntisztító bevonattal vannak ellátva, leengedni sem szükséges őket. A háztartás elektromos fogyasztásának nagy részét tehetik ki, ezért beállításuk, tisztán tartásuk, és ajtajuk jó zárása jelentős.

Páramentesítő: A páraelszívók feladata a konyhában a légkör páramentesítése és a szagelszívás. A párelszívás hatékonysága növelhető az elszívóhoz speciálisan illeszkedő szagstop fóliával, ezzel egyben az elszívó zajszintje és villanyfogyasztás is csökken. Általában a tűzhely elszívójával van kapcsolatban.

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Hozzájárulás
    Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

    Legutóbbi bejegyzések