Konyhabútor tervezési tippek és ötletes megoldások

konyhabútor tervezés legfontosabb szempontjairól már írtunk egy blogot, most olyan tippeket osztunk meg veletek, amikkel kényelmesebbé, praktikusabbá és könnyebbé teheted a konyhai munkát.

Konyhabútor tervezés tippek és ötletes megoldások

Az első számú konyhabútor tervezés tippünk, hogy már a legelején szedd össze, hogy mire van szükséged, hogyan fogod használni a konyhát és miként teheted praktikussá. A legtöbb ilyen módszer utólag már nem alakítható ki, ezért inkább szánj több időt a tervezésre, kérd a tanácsunkat, beszélgessünk és gyere el a bemutatótermünkbe, Dunaharasztiba. Itt meg tudod nézni a munkapultokat, bútorlapokat, meg tudod simítani, szagolni is akár, ha úgy tetszik.

Ha szeretnéd, ingyen készítünk neked egy 3D-s rajzot az elképzelt konyháról, amit igény szerint módosítunk, hogy tökéletesen olyan legyen a végeredmény, amit szeretnél.

Ehhez nem kell mást tenned, csupán elküldened a megálmodott konyhád vázlatos rajzát!

Konyhabútor tervezés tippek – milyen egy JÓ konyha?

Hozzád igazodik

Szerintünk a jó konyha illeszkedik az igényeidhez: a szekrények méreteiben (mennyi eszközöd van), a tárolóhelyek kialakításában (az eszközök fajtája, konyha mérete és alakja alapján). Ha nagy a család, akkor minden bizonnyal tágas, mély fiókokra lesz szükséged a nagy lábasok számára. Ha rengeteg apróságot használsz, akkor kell egy fiókrendező. Ha az indiai konyha a kedvenced, akkor biztosan jól jön egy fűszertartó.

Nincsenek holtterek

Az egyik tipikus probléma a konyhabútor tervezés során a holtterek helykihasználása (sarok, szekrény oldala, ajtó mögötti helyek, szekrény teteje). Szerencsére, ha egyedi konyhát rendelsz, akkor ezzel nem lesz gondod, ugyanis megszámlálhatatlanul sok megoldást kínálunk neked, hogy kihasználj minden négyzet millimétert.

Rend a lelke mindennek

Ha nagy a káosz, akkor biztosan nem fogod élvezni a főzést. Ezért a legfontosabb, hogy álljanak kézre a dolgok, legyen a sütés-főzés praktikus, kényelmes. Ezért nem mindegy, hogy hova kerül a főzőlap, a hűtő.

Ha nem is vagy a minimalizmus híve, egy bizonyos fokú letisztultság megkönnyíti a munkád, mert át fogod látni, hogy mikor mit csinálsz és könnyel el tudsz pakolni.

Konyhabútor tervezési trükkök

Ha a konyhabútor tervezés alapjait már tudod és van egy kialakult kép a fejedben, akkor most jöjjön a fűszerezés. Lássuk a praktikus megoldásokat, hogyan tedd igazi élménnyé a konyhában való foglalatoskodást!

Nyerj plusz teret a konyhaszekrény tetején

A legfelső szerkényt akár kijjebb vagy beljebb is tudod hozni. Ez esetben a szekrények nem lesznek teljesen egy síkban. Így plusz teret nyerhetsz a tárolásra és a legfelső szekrény alját díszítheted valamivel, például led izzókat helyezhetsz ide. Ha pedig a legfelső szekrényt beljebb viszed, levegősebb hatást érhetsz el. 

Elrejthető polcok, kevesebb pakolás

Gyakran használsz konyhai kisgépet, mint a turmixgép, a kávéfőző és unod, hogy állandóan pakolnod kell? Ha kedveled a letisztult felületeket, akkor erre van egy szuper megoldás!

Nincs többé káosz a konyhapulton és nem lesz minden kisgép állandóan elől, ha egy elhúzható ajtajú szekrénybe teszed őket, ami a munkapult magasságában nyílik. Így nincs más dolgod, csak elhúzni az ajtót, a gépet kitenni a munkapultra, majd használat után visszatenni és visszahúzni a görgős ajtót. Ezzel ráadásul jól ki is tudod használni a teret és rengeteg időt takaríthatsz meg.

Mivel könnyen, egyetlen mozdulattal, a szekrény mélyén való kutatgatás nélkül ki tudod venni a gépeket, többet fogod őket használni, esetleg olyasmire is, amire eddig nem használtad volna. Ezzel megkönnyíted a saját dolgod, a főzés sokkal olajozottabban, könnyebben megy majd.

Süllyesztett főzőlap

Sokkal könnyebb úgy főzni, hogy rendesen rálátsz minden edényre, nem kell hajolgatni vagy ágaskodni. A munkapult magassága alá süllyesztett főzőlap ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy az ételeket könnyebben tedd a fazékba vagy serpenyőbe. Nem kell például emelgetned a vágódeszkát, mert lefelé dolgozhatsz. Kényelmes, hasznos, praktikus.

Holtterek kihasználása

Sarok

Tipikus holttér szokott lenni a sarok, ahová nehéz benyúlni. A kihúzható sarok vasalat azonban megoldja ezt a problémát. Egy mozdulattal ki tudod húzni a polcot, így a sarok mélyére tett edényt is eléred anélkül, hogy derékig be kéne másznod a szekrénybe.

Szűk, függőleges terek

Magas és keskeny fiókkal kihasználhatóak azok a holtterek, ahová egyébként semmit sem tudnál tenni. Az ilyen fiókok kiválóan alkalmasak tisztítószerek, fűszerek tárolására.

Nagy terek, tág, fiókok

Sokkal könnyebb kihúzható, mélyebb fiókban tárolni a nagyobb méretű edényeket polc helyett, így kevesebbet kell hajolgatni és átláthatóbb lesz a tér. Így akkor is könnyen hozzáférsz az eszközeidhez, ha a konyhaszekrény legalsó fiókjába teszed őket, mivel felülről rájuk látsz, a fióksín csillapításnak hála pedig nem fog csapódni a fiók húzás közben. Így egyetlen mozdulattal elő lehet venni az edényeket, de akár a konyhai gépek is elférnek a fiókban.

Felhajtható szekrényajtók

Egy beépített gázrugó segítségével a magasabban lévő konyhaszekrényt is könnyen fel tudod nyitni. Használata rendkívül kényelmes!

Keskeny polcok

A keskeny polcok lehetővé teszik, hogy a poharakat szelektáld és egy pillanat alatt kiválaszd, hogy bögrére, vizes pohárra, esetleg borospohárra van-e szükséged.

Fiókrendezők

Nem kell többé a nagy fiókban, ömlesztve tárolni ezer apróságot. Beépített rendezővel tudod szelektálni a fűszereket, kisebb konyhai eszközök (szűrő, tölcsér) és az evőeszközöket is.

Konyha elrendezése a főzés sorrendje szerint

A konyha kialakítható úgy is, hogy az előkészítéstől körbe lehet menni a sütésig, főzésig, így nem kell majd ide-oda futkosnod, időt és energiát takarítasz meg.

Testmagassághoz igazított munkapult, főzőlap és sütő

Nem kell többet hajlongani, hogy beleláss a hátsó edényekbe, fazekakba és a sütőben sülő süteményre. Minden könnyen elérhető lesz, ezáltal az egész főzési folyamat egy új szintre emelkedik. Nincs több kellemetlen munkafázis, egyszerűen élvezni fogod a főzést az aprítástól kezdve a sütésig.