Színsémák – magasfényű és akril bevonatú frontok – melyiket válasszam?

A konyha több, mint egy főzési hely. Gyakran ez a legkedveltebb helyiség a lakásban, ahol a barátok és a családok gyűlnek össze, legyen szó egy hétköznapi vacsoráról vagy egy különleges alkalomról. A konyhának színsémája nagy hatással van konyhai helyiségünk terére. Gondolj a konyhád hangulatára, és találd meg a megfelelő színsémát. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy személyiségünkhöz vajon milyen színű konyha illik legjobban? Minden színkombinációnak olyan fő és akcentus színekből kell állnia, amelyek kiemelik vagy semlegesítik egymást. De vajon elegendő-e kiválasztanunk a színt? A konyhabútor színének választásakor gyakran felmerül a kérdés, matt legyen, extra matt, magasfényű vagy esetleg tükörfényű? A konyhafrontok sokféle anyagban és színben elérhetők. Ha személyre szabod a konyhádat, hagyhatod, hogy fantáziád elszabaduljon. Függetlenül attól, hogy nemes anyagok, klasszikus fa vagy akár színes műanyagfrontok – a választék hatalmas, mégis sokszor állunk értettlenül a kérdések előtt.

 • Mi a különbség a magasfényű és a tükörfényű ajtófrontok között?
 • Milyen felületi kidolgozást kapnak?
 • Milyen hordozó anyagra kerülnek, illetve kerülhetnek?
 • A hordozó anyagok (bútorlap, MDF) mennyire különböznek időtállóság és ár/érték arányuk szempontjából?

Napjainkban sajnos sokan nem tudják a kérdésekre a választ. Blogom célja ezért is az, hogy fejlesszem az anyagismeretedet.

Az alapanyagok csoportja alapvetően három részre tagolódik.

 • Laminált Bútorlap
 • Mdf (Medium-density fibreboard) azaz közepes sűrűségű farostlemez
 • Tömörfa

Fényes és magasfényű bútorlapok

Akár fényes, akár matt hatást szeretnénk elérni, hordózó anyagként a tömörfa kivételével választhatjuk a laminált illetve az Mdf alapú hordozó anyagot, a kérdés csupán az, milyen különböző hatással lesz ez ajtófrontjaink felületére. A bútorlapos hordozókon keresztül is egyaránt elérhetünk fényes illetve magasfényű felületet, azonban felületi egyenetlensége miatt, az Mdf-el ellentétben nehezebb egy tükörsima felületet készíteni. Előnye, hogy a rajta lévő ABS élzárás rengeteg fajta színben és erezetben elérhető. Költségvetését ítélve a tömörfa és az Mdf alapú lapokkal szemben a leggazdaságosabb megoldásnak bizonyul.

Felületi szépségük a magas hőmérsékleten való laminálásnak, avagy a préselésnek köszönhető.

Magasfényű fóliás MDF

Az MDF lapok, az úgynevezett közepes sűrűségű farostlemezek ma a legáltalánosabb hordozóanyagok. Az MDF lapok forgácsokból, szintetikus gyantákból és ásványi anyagokból állnak, amelyeket egyrétegű lemezekbe préselnek. A nyersanyagot ezután festik és fóliával vagy más bevonattal borítják. Felülete lehet laminált, furnérozott, leggyakrabban pedig festett. A forgácslaptól eltérően az anyag szélei nagyon finomak, mert a pórusok aránya nagyon alacsony. Előnyüket a tömörségüknek és apró összetevőiknek köszönhetik, felületük könnyen megmunkálható. A laminált bútorlappal ellentétben marásokkal díszíthető, azonban a bútorlappal szemben csekélyebb színválasztékban elérhető.

Letisztult, sima felület.

Akril vagy tükörfényű fóliás MDF

Csillogás felsőfokon! A fényes felületű lapok hordozó anyaga ugyanúgy, mint a fényes vagy a magasfényűnél az MDF lap, amelyre préseléssel rögzítik a 0,6 mm vastagságú, tükörfényes PET fóliát. A PET fólialapok felülete karc és vegyszerálló, továbbá víztatszító tulajdonságuknak köszönhetően nem csak az ételek okozta szennyeződéséknek, hanem az idő vasfogának is ellenállnak. Az akril felületű Mdf-lapok szemet kápráztató tükörfénye, lenyűgöző hatást kelt bármely konyhai helyiségben. 

Vitathatatlan szépségükön kívül, előnyük a rendkívüli ellenállóság és a könnyű tisztíthatóság. 

A TBM-nél különös figyelmet fordítunk, hogy konyhabútor tervezés előtt fejlesszük az anyagismeretedet, elképzelésed legyen magasfényű, akril, matt vagy fahatású. Amennyiben konyhatervezés előtt állsz, várunk bemutatótermünkben, vagy keress elérhetőségeinken!

Konyhatervezés előtt állsz, de nem tudod elképzelni jövőbeli konyhádat? Kérd ingyenes 3D-s látványtervünket! 🙂
Elképzelésedet elküldheted a  
tomajbutormanufaktura@gmail.com e-mail címünkre, vagy messengeren keresztül! 

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
  Hozzájárulás
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Legutóbbi bejegyzések