Konyhai formák

Milyen konyhabútor forma a legmegfelelőbb számodra? Egyrészt a személyes igényeknek, másrészt a térbeli kialakításnak is meg kell felelnie. A konyha funkciója ma már túlmutat a puszta főzésen, hiszen ez otthonunk azon helyisége, ahol esténként összegyűlik a család, ahol a rohanó hétköznapokban végre együtt lehetünk szeretteinkkel. Éppen ezért fontos, hogy új konyhánk tervezésekor a forma és funkció találkozásán túl arra is törekedjünk, hogy választásunk tartós legyen és ellenálljon a fokozott igénybevételnek. Íme pár konyhai forma, ami segítséget nyújthat a választásban. 

A különböző konyhaformákkal is érdemes megismerkednünk a konyhatervezés megkezdése előtt. Ugyanis, jó tudni, hogy miből választhatunk, megkönnyítve ezzel a számunkra leginkább megfelelő formai kialakítás kiválasztását, még a konkrét tervezés előtt. Persze itt is, mint sok más esetben a legnagyobb választási lehetőségünk akkor van ha építkezünk, vagy akkor ha szerkezetkész lakást vásárolunk, ahol még van lehetőségünk a belső kialakításba beleszólni. Ezekben az esetekben a legjobb formák közül választhatunk.

Egyvonalas konyha : Az egyik legszélesebb körben használt forma az egyvonalas konyha. Az egysoros elrendezést olyan helyeken használják, ahol csak egyetlen falfelület áll a bútor elhelyezésekor rendelkezésre. Ideális kicsi konyhákhoz, nyitott terű lakásokhoz vagy hangulatos konyhákhoz. Előnye, hogy elegendő helyet biztosít a tágas étkező részére. A munkaterület és a tárolóterület tervszerű terveztetése a legfontosabb. Mivel kis területről van szó, ezért maximálisan ki kell használni az adott teret. A rendkívül magas szekrények, a helytakarékos tároló- és a hulladékelválasztó rendszerek, valamint a beépített és átalakító berendezések segítenek mind funkcionálisan és higiénikusan kielégíteni az adott helyiséget. Javasoljuk, hogy egy hosszú munkafelületet tervezz a mosogató és a gáztűzhely között, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a konyhai rutin.

Kétvonalas konyha: Klasszikus konyhai felszerelés: kétsoros konyha. A helyiségben két ellentétes falon mindegyikhez tartozik egy teljes konyha. Érdemes megosztani a konyhát funkcionálisan egységekké. Hűtés, előkészítés és öblítés az egyik oldalon, főzés és kiszolgálás a másik oldalon. Ezek a lehetőségek ajánlottak ehhez a fajta konyhaformához. Tárolás szempontjából is tökéletes választás. A legfontosabb, hogy a két szekrénysor közötti távolságnak legalább 1200 mm-nek kell lennie, hogy két ember számára jól hozzáférhető legyen.

L alakú konyhaAz “L” alakú elrendezés a nagy, tágas konyhákban látványos megoldás, akkor alkalmazható, ha a helyiségben két egymásra merőlegesen elhelyezkedő falfelület építhető be konyhabútorral. Az “L” alakú konyha funkcionálisan éppen olyan jó, mint a kétsoros elrendezés. Az “L” alakú elrendezésnél kiszélesedik a rendelkezésre álló munkatér és kényelmes munkaterületet ad. Sajnos egyetlen hátránya a sarok nehéz kihasználhatósága, igaz, a modern vasalat gyártók erre az esetre is számtalan új ötletet fejlesztettek ki, kezdve a forgó sarokpolcoktól, a korpuszból kijövő rácsos kosarakon át a legújabb sarokból kihúzható fiókrendszerekig.

U alakú konyhaEz a konyhai forma három falfelületen helyezkedik el. Az elérhető tér optimális kihasználása megkülönbözteti az “U” alakú konyhát. A munkafolyamatok hatékonysága előtérben van. Az “U” alakú konyha alkalmas kis és nagy konyhákra is. Alapvetően ugyanaz vonatkozik rá, mint a kétsoros vagy az “L” alakú konyha esetében. A központi helyen biztosítani kell a mozgás szabadságát, itt legalább 2000 mm szélességnek kell lennie. Ennél a konyhaformánál érdemes szakember véleményét megfontolni, hogy a szekrényelemek funkcionálásan a legtökéletesebbek legyenek.

Konyhaszigetsziget a konyha formák központja. A konyhasziget teljesen nyitott terű konyhával rendelkezik. Az építészek az építészeti tervezés során egyre inkább kalkulálnak ezzel a lehetőséggel. Ez a megoldás a lehető legnagyobb tervezési szabadságot biztosítja, de általában csak nagyobb lakótelepi tervekben valósítható meg. Ha a konyha alapterülete elég nagy, akkor a sziget beépíthető “L” vagy “U” alakú konyhába is. Azonban ez kreatív konyha tervezést igényel. Hagyd, hogy konyhai szakembered tanácsot adjon arról, hogy megvalósítható-e konyhádban ez a konyha forma.

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
  Hozzájárulás
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Legutóbbi bejegyzések

  Energiatakarékossági tippek a konyhában

  Használj energiahatékony készülékeket, például hűtőszekrényeket, mosogatógépeket és sütőket. Ezek az eszközök kevesebb energiát fogyasztanak, miközben ugyanolyan hatékonyan működnek. Környezetbarát és takarékos élet – ez csak

  Olvass tovább »