Indukciós vagy kerámia főzőlap lesz a jobb döntés? Melyiknek mik az előnyei, hátrányai és mik a legfőbb különbségek? Segítünk választani.

Indukciós vagy kerámia főzőlap, esetleg a gáz a jobb választás?

Új konyhabútort szeretnél vagy csak modernizálnád egy kicsit a konyhád és nem tudod, hogy indukciós vagy kerámia főzőlap a jobb választás? Esetleg gondolkodsz a gáz főzőlapban is? Elhoztunk Neked mindent pro és kontra, hogy igényeidnek megfelelőt választhass!

Indukciós vagy kerámia főzőlap – mi a különbség?

Az indukciós és a kerámia főzőlap is árammal működik, de teljesen más technológiát használnak. A kerámia főzőlap esetén az áram fém tekercseket melegít fel, amik a főzőlapnak adják át a hőt, az pedig az edénynek. 

Az indukciós főzőlapba elektromágnesek kerültek, melyek elektromosság hatására mágneses teret hoznak létre, ami közvetlenül az edényt melegíti fel.

Az indukciós vagy kerámia főzőlap a hatékonyabb?

Az indukciós főzőlap jelenleg a legmodernebb és leghatékonyabb főzőlap, utána következik energia felhasználást tekintve a kerámia, a legtöbb energiát pedig a gázzal veszítjük. 

 1. Az indukciós főzőlap akár az energia 80%-át képes felhasználni.
 2. A kerámia főzőlap 50%-ot.
 3. A gáz főzőlap pedig csak 30%-ot, vagyis itt az energia 70%-a vész el.

A különbség oka elsősorban a hőveszteség.

A gyakorlatban a hatékonyság energia megtakarítást jelent, amit szeretni fog a pénztárcánk és család is, mert hamarabb elkészül az ebéd. Az indukciós főzőlapnak 40%-kal jobb a hatásfoka, tehát, ha pl. 10 perc alatt sül meg egy étel a kerámia főzőlapon, akkor az indukciós főzőlapon ehhez mindössze 6 perc kell.

Azt még érdemes tudni, hogy az indukciós főzőlap akkor lesz igazán energiahatékony, ha az edények fala legalább 3-5 mm vastag.

Tehát, az energiamegtakarítás fontos szempont, már nem is kérdés, hogy indukciós vagy kerámia főzőlap kerül-e majd a konyhánkba.

Biztonság és irányítás

Az indukciós és kerámia főzőlap egyaránt érintéssel irányítható (=érintő szenzoros vezérlő vagy digitális érintésvezérlés a funkció hivatalos megnevezése). A régebbi típusokon még digitális gombot nyomogatunk, de a modernebb főzőlapokon már csúszka van. Mivel csupán el kell húzni az ujjunkat egy vonalon, így pillanatok alatt tudjuk változtatni a hőmérsékletet.

Létezik már gyermekzár, egy gombnyomásra ki-bekapcsolás ugyanarra a hőmérsékletre, érintés letiltás, időzítő.

A különbség az indukciós és kerámia főzőlap között, hogy előbbinek több a beállítási lehetősége és gyakorlatilag azonnal melegít és azonnal ki is kapcsol, illetve felülete sem olyan forró. Ráadásul a főzőzónák csak akkor kapcsolnak be, ha edényt helyezünk rá. Ezzel szemben a kerámia főzőlapnak időre van szüksége a felmelegedésre és a lehűlésre is és maga a kerámialap is erősen felmelegszik. 

Mindent összevetve az indukciós főzőlap biztonságosabb.

Indukciós főzőlap = kevesebb takarítás

Az indukciós főzőlap és a kerámia főzőlap egyaránt sík felületi, nincs hely, ahova az étele belekerülhetnek, ezért jóval könnyebb takarítani őket, mint egy gáztűzhelyt. 

Az indukciós főzőlap előnye a kerámiával szemben, hogy az étel nem ég rá, mivel nem melegszik fel eléggé a felülete. Ezzel szemben a kerámia főzőlap kikapcsolást követően még egy darabig tűzforró, ezért minden morzsa “odakap”. Hihetetlen, hogy 2 csöpp tej vagy pár kenyérmorzsa micsoda füstöt csinál a konyhában!

Az indukciós főzőlap egyetlen hátránya

Az indukciós főzőlap hátránya, hogy nem használható hozzá bármilyen edény. Kizárólag olyan edénnyel működik, ami mágnesezhető. Ezek jellemzően a kifejezetten indukciós főzőlaphoz gyártott és nem éppen filléres lábasok, serpenyők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak ezekkel működik. Érdemes az otthoni edények alját tesztelni, hogy mágnesezhetők-e vagy sem. Erre a legjobb megoldás a hűtőmágnes. Ha edényünk aljához odatapad, akkor az működni fog az indukciós főzőlapon is.

A méret a lényeg? Variálható főzőzónák az indukciós főzőlapon

Ha szereted a rugalmasságot, akkor már nem kérdés, hogy indukciós vagy kerámia főzőlap a neked való. Bár létezik kerámia főzőlap esetén is olyan, ahol a főzőzóna méret változtatható, ebben mégis az indukciós főzőlap a király.

Bár az indukciós főzőlapon is vannak különböző méretű főzőzónák, de jóval nagyobb a mozgásterünk, mint a kerámia főzőlap esetén. Az indukciós főzőlap felismeri az edényeket és ez alapján állítja be a méretet. Azonba az egyes indukciós főzőlapok között is lehet különbség és nem lehet használni minden főzőzónán bármekkora méretű edényt. Például a 10 cm-es átmérőjű kotyogóst és a 40 cm széles serpenyőt már más főzőzónára kell tennünk.

Félindukciós főzőlap

A félindukciós főzőlap egy “hibrid” főzőlap, ahová egyszerre építenek be indukciós és kerámia főzőlapot. Így megtarthatjuk a régi, nem mágnesezhető edényeinket is és élvezhetjük az indukciós főzőlap nyújtotta előnyöket.

Flexindukciós főzőlap

A flexindukciós főzőlapon már nincsenek főzőzónák, hanem egy nagy főzőmező van, aminek gyakorlatilag az egész felületén főzhetünk. Tehetünk rá egy vagy több edényt, oválisat, kereket vagy szögleteset, kávéfőzőt vagy serpenyőt, gyakorlatilag bármit. A flexindukciós főzőlap felismeri az edényt és még a hőmérséklet is beállítható külön-külön.

Indukciós vagy kerámia főzőlap – összesítés

Az indukciós főzőlap előnyei:

 • leghatékonyabb, kb. 80%-os hatásfok
 • legbiztonságosabb
 • azonnal felmelegszik és lehűl
 • nem ég rá az étel
 • könnyen takarítható
 • edény méretéhez igazodó főzőzónák

Az indukciós főzőlap hátrányai:

 • csak mágnesezhető edényekkel használható
 • költséges

A kerámia főzőlap előnyei:

 • még mindig hatékonyabb (50%), mint a gáz főzőlap (30%)
 • könnyen takarítható
 • olcsóbb, mint az indukciós főzőlap
 • bármilyen edénnyel használható

A kerámia főzőlap hátrányai:

 • ráéghet az étel
 • tovább tart, amíg felmelegszik/lehűl, mint az indukciós főzőlap esetén

Reméljük, hogy hasznos volt az útmutató és sikerült döntést hoznod, hogy indukciós vagy kerámia főzőlap kerül majd a konyhádba.

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
  Hozzájárulás
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Legutóbbi bejegyzések