Hogyan maxold ki a sarok konyhabútort? – 7 hasznos tipp

Amikor jól működő konyhát akarunk tervezni (és hát mindig azt akarunk), akkor ajánlott egy klasszikus elvből kiindulni. Ez a konyhai munkaháromszög elve, amit már az 1950-es években is használtak a tervezők. A berendezés elhelyezését jelenti, egészen pontosan a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény egymáshoz való viszonyát. 

Konkrétan miről is szól ez az elv? Hová kell hogy kerüljenek ezek a berendezések a profik szerint? Nos, ahhoz, hogy a konyhai műveleteket hatékonyan végezzük, célszerű, ha minél kevesebbet járkálunk a konyhában. Vagyis a hűtő-mosogató-tűzhely funkciókat egy háromszög mentén helyezzük el. Nem szabályos, egyenlő oldalú háromszöget kell elképzelni, a forma lehet teljesen szabálytalan is. Ideális esetben az egyes pontok közötti távolság 120–270 cm között van. 120 cm alatt túl kevés a hely, 270 cm felett többet kell majd sétálgatni főzés közben.

Könnyen belátható, hogy egy ilyen háromszöget egy L alakú, sarok konyhabútor, illetve ennek bővített változata, az U-alakú konyhabútorok esetében lehet a legjobban megvalósítani.

Lássunk 7 tippet ahhoz, hogyan tegyük maximálisan praktikussá a konyhai teret egy sarok konyhabútor esetén!

1. Talán az a legideálisabb, ha a munkalap a tűzhely és a mosogató közé kerül, és a konyhai munkaháromszög leghosszabb oldalához a tűzhelyet és a hűtőt rendeljük.

2. A munkapult közelébe érdemes tervezni az evőeszközös fiókot, hogy az élelmiszerek feldolgozásához szükséges eszközök (kések, hámozó, konzervnyitó) kéznél legyenek. Ugyanebből a megfontolásból kerül a mosogatómedence alá a hulladékgyűjtő, hogy azonnal meg tudjunk szabadulni a keletkezett hulladéktól.

3. A főzéshez használt alapélelmiszerek (olaj, ecet stb.) és a fűszerek legjobb, ha a főzőlap közelében kapnak helyet.

4. Az L alakú konyhák sarkalatos pontja az a bizonyos sarok. A sarokszekrényt úgy kell kialakítani, hogy ne vesszen kárba a hely: lehet kigördülő, forgatható fémpolcos. Érdemes alaposan megfontolni, hogy mit szeretnénk benne tárolni, hogy optimális megoldást válasszunk.

5. A hagyományos elképzelés szerint a mosogató kerüljön az ablak alá. Ez két okból is előnyös: egyrészt biztosított a mosogatáshoz szükséges fény, másrészt kevésbé lesz monoton az edények tisztítása. A mosogatógépek korában ez már nem olyan fontos szempont.

6. Mivel az L alakú konyhák csak két falat használnak, természetes módon megnyitják a teret. Ezt a hatást tovább hangsúlyozhatjuk, ha magasfényű, tükröződő felületű bútort választunk, például ilyet>>

7. Ha a tér lehetővé teszi, konyhaszigettel növeljük meg a munkafelületet. Ebben az esetben ideális, ha a főzőfelület a munkaszigetre kerül.

A remek konyha azonban nemcsak a szabályok betartásáról szól, hanem arról is, hogyan érzed magad a konyhában, mennyire inspiráló a környezet mesés fogások elkészítéséhez. Vagy a reggeli kávézáshoz. ?
Mindig olyan elrendezést érdemes választani, amely a legjobban illeszkedik a térhez és a személyes igényekhez. Ebben tudunk neked segíteni>>

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Hozzájárulás
    Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

    Legutóbbi bejegyzések