Élzáró típusok bútorlaphoz, konyhabútorhoz, munkalaphoz

Mire jó az élzáró, milyen élzáró típusok vannak? Mert bizony sokféle anyagú és színű  létezik és nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Mi természetesen adunk ebben szakmai tanácsot, ha egyedi konyhabútort rendelsz, de ha szeretnél jobban elmerülni a részletekben, akkor ismerkedj meg most az élzáró fajtáival!

Mi az az élzáró?

Mikor az egyedi konyhabútort készítjük, a bútorlap az igényelt méretre vágjuk, így keletkezik egy szabadon lévő felület. Ez az él, vagyis a bútorlap pereme, ami érzékeny a nedvességre. Ha ugyanis víz szivárog a szabadon lévő peremre, az könnyen tönkreteheti a vadi új konyhabútort, akár MDF lapból, akár faforgácslapból készült. Márpedig egy konyhában teljesen természetes, ha kifolyik a víz, ezért a bútort védeni kell. 

Az élzáró lefedi a bútorlap szabad peremét és megakadályozza, hogy a víz belefollyon.

Élzárás és élzárás között is van különbség, egy gyengébb minőségű, kevésbé tartós élzáró hamarabb leválik, esetleg megsérül, így már nem látja el funkcióját. Azt mondanunk sem kell, hogy egy kis rés is mennyi gondot tud okozni, ha észrevétlenül elkezdi felszívni a vizet a konyhabútor, és mire észrevesszük a bajt, már úgy kidagadt a bútorlap, hogy cserélni kell.

Egy ilyen kis baleset több 100.000 forintos kárt tud okozni, amit legjobb megelőzni. 

Élzáró típusok

Anyaguk alapján az alábbi élzáró típusok léteznek:

  1. Élfólia (papíralapú)
  2. Műanyag élfólia, élzáró (többféle is létezik)
  3. Fa, fém vagy műanyag élléc
  4. Élfurnér (vékony falemez)

Műanyag élzárók:

  • ABS élzáró (= akrilnitril-butadién-sztiro)
  • PVC élzáró
  • PP (Polypropilen) élzáró
  • PE (polyetilen)

Az ABS élzárók igen keresettek, mert tartósak, ellenállnak a hidegnek, melegnek, és sokféle színben kaphatóak. A PVC is egy remek anyag, az ABS élzárás házilag remekül megoldható fele, ezért a csináld-magad műfaj iránt rajongók kedvence.

Ragasztós élzáró típusok

A leggyengébb élzáró a hőragasztós élzáró, vagy élfólia. Egy speciális gép segítségével lehet felragasztani a hőre lágyuló ragasztó révén.

Olcsó, de nem tartós, nem ellenálló, ezért nem is igazán ajánljuk.

Létezik sima ragasztós élfólia, ami egy fokkal tartósabb, mint a hőragasztós, viszont a felhelyezése elég kacifántos.

Az úgynevezett ABS élzáró már sokkal jobb minőségű, mint az első kettő élzáró. Szintén ragasztóval és egy speciális gép segítségével vagy akár kézzel lehet felhelyezni. Használható egy kifejezetten erre a célra készült ragasztó, de a PalmaTex is megteszi. Anyaga műanyag, egyedi felületekre is kiváló, többféle vastagságban elérhető, ezért különböző szintű védelmet tud biztosítani. Minél jobban igénybe van véve egy felület (pl. nyitott polcok élei), annál vastagabbat érdemes választani.

ABS élzáró T-profillal

Ez az ABS élzáró főleg a szem előtt lévő konyhabútoroknál (konyhapult, konyhasziget) használatos, mivel dekoratív és lekerekített formája révén véd a sérülésektől.

Formája T-alakú, így a T “szára” belesimul a bútorlap peremébe és rögzíti magát az élzárót.

Élzárás fa élfurnérral

Ez a természetes, valódi fából készült furnér mutatós és “van benne anyag”, ezért tartós és nedvesség ellen megfelelő védelmet nyújt, amennyiben megfelelően kezeljük a felületét pl. lakkal.

Egyaránt fel lehet vinni ragasztóval és vasaló géppel is.

Ellenálló HPL élfólia 

A HPL egy mozaikszó, a High Pressure Laminate = magas nyomású laminálás szó rövidítése.

A HPL élfólia az ún. dekorlemezek közül a legjobb minőségű. Teljesen vízálló, ellenáll a fizikai behatásoknak (karcolás, kopás), ezért a munkalapok esetében kedvelt élfólia. Más, erősen igénybevett felületekre is használják, például, asztallap, ajtófront. Vízszintes és függőleges felületek borítására is kiváló, ráadásul igen sokféle színben és mintában kaphat, ezért harmonikusan illeszkedik a bármilyen bútorhoz, munkalaphoz.