5 hiba, amit ne kövess el konyhabútor választásakor

A konyhabútor kiválasztása kellemes feladat. Rengeteg inspiráció és ötlet áll rendelkezésre, vége-hossza nincs a stílusoknak, az anyagoknak, a színeknek, csak azt kell eldöntened, neked melyik tetszik a legjobban. Tényleg ilyen egyszerű lenne? Nos, egy konyhabútor esetében nagyon oda kell figyelni a funkcionalitásra is, vagyis arra, hogy praktikus, jól használható legyen a kiválasztott darab, aminek a fő hivatása, hogy megkönnyítse a konyhai munkát. Összeírtuk az 5 leggyakoribb hibát, amit konyhabútor választáskor el szoktak követni. 

1. hiba: Kiindulópontként nem a konyhád nagyságát használni

Első látásra szerelem – ez bizony egy bútor kapcsán is elönthet minket, de ilyen esetben ajánlott még egyet aludni a vásárlás előtt. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott bútor nem igazodik pontosan a konyhád méreteihez, sőt, szinte biztos, hogy nem. Márpedig ha nem igazodik, akkor kompromisszumot kell kötni, és hosszú távon, használat közben derül ki, hogy jobb lett volna másként dönteni. Egy konyha esetén fokozottan igaz: egyetlen centiméter sem veszhet el, az egész helyiséget optimálisan kell berendezni ahhoz, hogy a lehető legtöbb tárolóhely és munkafelület legyen.

2. hiba: Pontosan lemért paraméterek nélkül indulni el vásárolni

A szemmérték nem a legjobb tanácsadó. Ahogy az előző pontban is írtuk, itt minden centiméternek szerepe van. Légy tisztában azzal, hogy pontosan mekkora bútordarabokat választhatsz, és ne köss kompromisszumot!

3. hiba: Figyelmen kívül hagyni a konyha magasságát

Alapszabály, hogy tárolóhelyből soha nincs túl sok. Még nagy konyhák esetében is előfordul, hogy nem sikerül minden konyhai kisgépet, edényt és kiegészítőt megfelelően elhelyezni, ez pedig a káosz kezdete. Különösen kis konyhákban jelent ez komoly problémát, hiszen a zsúfoltság optikailag kicsinyíti a teret, így az amúgy sem tágas konyha még kisebbnek fog tűnni.

A hellyel való spórolás egyik módszere a felfelé való terjeszkedés: egy konyhabútor esetében ez annyit jelent, hogy ki kell használni a konyha magasságát, és ahhoz igazítani a konyhabútor méretét. Ez a megoldás további tárolóhelyeket teremt ott is, ahol kihasználatlanul maradt volna a tér. A felsőbb polcokon jó helyük lesz azoknak az eszközöknek, amelyeket nem használsz minden nap, de ettől függetlenül el kell helyezned valahol.

4. hiba: Előnytelen színt választani

A színek nemcsak a hangulatunkra vannak hatással, hanem a térérzetünkre is. Egy kis konyhába a világos színeket szoktuk ajánlani, különösen a fehér nagyon szerencsés választás. A fehér konyhabútor fényesebbé, légiesebbé teszi a konyhát, és ezáltal nagyobbnak fogjuk érezni a teret. Hasonló hatásuk van a fényes, tükröződő felületeknek is.

5. hiba: A tűzhely, a mosogatótálca és a munkalap rossz elhelyezése

Röviden át kell gondolni, milyen feladatokat végzünk a konyhában, és rögtön ki fog derülni a helyes elrendezés. Például: főzéskor az alapanyagokat megmossuk, aztán előkészítjük, majd hőkezeljük. A munkánkat az könnyíti meg, ha a bútorok és a berendezések is ezt a logikát követik, vagyis a munkalap a tűzhely és a mosogatótálca közé kerül.

A legszívesebben már most nekiülnél a konyhabútorod megtervezésének? Kezdd itt: összeállítottunk egy feladatlistát, ami a legfontosabb kérdéseket tartalmazza! Töltsd ki a kérdőívet, mi pedig felvesszük veled a kapcsolatot egyeztetés céljából>>

Tegyél egy próbát, ajánlatunk nem jár kötelezettséggel! Küldd el a helyiség méreteit skicc formájában és mi segítünk megtervezni!

Megválaszoljuk kérdéseidet!

Töltsd fel tervedet, vázlatodat egyszerű kép formájában, és mi segítünk megtervezni új egyedi bútorodat!
Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
  Hozzájárulás
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Legutóbbi bejegyzések

  Energiatakarékossági tippek a konyhában

  Használj energiahatékony készülékeket, például hűtőszekrényeket, mosogatógépeket és sütőket. Ezek az eszközök kevesebb energiát fogyasztanak, miközben ugyanolyan hatékonyan működnek. Környezetbarát és takarékos élet – ez csak

  Olvass tovább »